Често задавани въпроси

Какво е необходимо от мен преди стартиране на ремонтните дейности?

Преди да стартираме ремонта, ние изпращаме на всеки наш клиент подробен списък с необходимите материали (количества плочки, бои и др. от ремонта), които трябва да избере и закупи. Покупката на материали се предлага и от нас предоставени от нашите партньори. 

Kолко време е нужно за цялостно ремонтиране на апартамент с квадратура от 110 м2?

Времето, необходимо за качественото изпълнение на всяка дейност от ремонта на апартамент от 110 м2, зависи предимно от сложността на извършваните ремонтни дейности, като варира от 25 до 55 работни дни.

 

Притеснявам се за съществуващите подови настилки. Как ще ги съхраните в отличен вид до приключване на ремонта?

Това е често задаван въпрос, който ние сме решили, като покриваме всички тези площи с 1,5 см каучукови подложки, които запазват покритите настилки в отличен вид.

 

Необходимо ли е да одобрявам и приемам свършената от вас работа след приключване на всяка дейност от ремонта?

Не, ние работим задължително с строителен надзор, част от нашия екип, който организира ежедневната работа и следи за правилното и качественото изпълнение над проекта. Така Вие сте сигурни, че се изпълнява точното задание с високо качество.

 

Може ли да поверим на вас освен ремонта и огранизацията по поръчката и доставката на необходимите материали за ремонта?

Да, ние от Алфавил Х предлагаме на нашите клиенти, при необходимост, организацията по поръчката, доставката и съхранение на всички необходими за ремонта материали. Работим в партньорство с известни доставчици на материали. 

 

Майсторите, с които работите ваши служители ли са или търсите външни майстори в зависимост от обема на работата?

Всички майстори, които работят на нашите обекти, са служители на фирмата и са специалисти в областта си. Именно поради тази причина успяваме да контролираме обема от работа, която поемаме, не заблуждаваме клиентите за сроковете на изпълнение и успяваме да постигнем търсеното високо качество.

 

При завършване на ремонта как удостоверявате, че сте завършили всички дейности от работните чертежи?

В офертата, която предоставяме на нашите клиенти преди подписване на договора и стартиране на ремонта, подробно описваме всяка дейност, която ще бъде извършена, като е описано подробно в кои от тях са включени и материали освен труд. При приключване на ремонтните дейности, техническият ръководител на обекта показва на клиента и отмята в опис всички извършени ремонтни дейности. Така клиентът е сигурен, че е платил за конкретно извършена работа.

 

Каква е схемата на плащане? Каква част от сумата се плаща, като аванс и каква, като доплащане?

Схемата на плащане е следната:
- 60% аванс при подписване на договора.
- 30% доплащане преди монтажа на осветителни тела, ключове и контакти (при цялостен ремонт)
- 10% след издаване на обекта с приемо - предавателен протокол.

Количествата на материалите в офертата за ремонтни дейности точни ли са или приблизителни. Възможно ли е офертата да притърпи промени в движение?

Количествата на материалите в офертата за ремонти дейности се взимат от подробните работни чертежи, с които приключва процеса по проектиране на обекта, и са точно пресметнати при сформиране на офертата. По този начин нашите клиенти получават още преди започване на ремонта крайна ценова оферта, която няма да се измени в последствие.

 

Искаме вашият екип да ремонтира апартамента ни, но интериорния дизайн ни е проектиран от друга компания. Бихте ли се заели въпреки това с ремонта?

Моделът на работа на Алфавил Х е организиран така, че да облужва клиента. Майсторите ни разчитат безпроблемно чертежи на други интериорни дизайнери и си запазваме правото да Ви дадем съвети за подобрение, за да премине ремонта съгласно Вашите очаквания. 

 

Възможно ли е да ремонтирам с вашият екип банята си, а за останалите дейности да работя с мой познат майстор?

Да възможно е, но ви препоръчваме да наемете за изпълнение на ремонта един екип, който да поеме ангажимент за качествено и свършена в срок работа.

 

Колко време по-рано трябва да се обадя, ако искам да работя с вашата ремонтна бригада?

1. След изготвяне на офертата за ремонтни дейности, организираме среща в офиса ни, на която разясняваме и коментираме подробно всяка част от ремонта. След срещата изискваме от нашите клиенти, в срок от 5 работни дни, да вземат решение дали ще възложат на нас ремонтните дейности.

При нас планирането на ремонта е двупосочен процес, в които ние не прехвърляме инициативата на нашите клиенти. Процедираме по следния начин:
2. След приключване на проектирането подготвяме подробна оферта за изпълнение на всички ремонтни дейности;
3. Организираме среща в офиса ни, на която разясняваме и коментираме подробно, както офертата за ремонтни дейности, така и останалите оферти за цялостно изпълнение на интериора (ако има запитване за такова)
4. Планираме старт на ремонтните дейности 

Имате ли машини за рязане на плочки за спесифични размери?

Да, през последните години все повече водещи италиански и испански фабрики налагат този размер, в резултат на което ние закупихме машина за водно ряване на плочки и гранитогрес с нестандартен размер. В последствие започнахме да режем и по–малък размер плочки на тази машина, тъй като качеството на сряза е много по–високо от това на обикновена машина за плочки.

 

Важно ли е да се определи бюджет преди започване на интериорен проект?

Определянето на бюджет е изключително важен етап за изготвянето на реалистичен проект, който предварително е съобразен с вашите възможности. По този начин ще изработим интериор, който е по ваш вкус и съответства на вашите финансови параметри.

 

До къде стига ангажимента на дизайнерите?

Нашите ангажименти са свързани с това да ви консултираме правилно, преди започването на проектирането, а в последствие, поетапно да създадем функционален, идеен проект (съобразен с вашите потребности и предпочитания), който на финала подкрепяме с точни чертежи и параметри за неговото изпълнение.

 

Как да подбера правилната фирма за интериорно проектиране?

Изберете студио за интериорно проектиране, което съответства до най-голяма степен на вашите представи за стил, цветови предпочитания, функционалност, начин на представяне и етапи на проектиране. Също важно за избора е наличието на собствени фирми за реализация на строително ремонтните дейности и изработка на мебели. Това ще доведе до минимизиране на грешки при изпълнението.

 

Какво точно включва услугата интериорно проектиране?

Проектирането включва няколко основни етапа:
1. Функционално разпределение
2. Идеен проект
3. Работен проект

За колко време се създава един интериорен проект?

За да сме максимално коректни с Вас, още при изпращане на оферта, ние ще поставим срок за изпълнение на всеки един от етапите на проктиране, по отделно. Това ще ви даде ясна представа за продължителността на всеки етап, съобразен с текущата ни заетост, обема и сложността на обекта. Искаме да отбележим, че проектирането на един интериор е двустранен процес и срока зависи до голяма степен от самите Вас, тъй като няма как да определим необходимото време за обмисляне и одобрение на предложенията. 
На база на опита ни, можем да ви ориентираме, че проектирането на един тристаен апартамент отнема 2-3 месеца. 
Съветът ни към всеки клиент е да се обърне възможно най-рано към нас, за да разполагаме с достатъчно време да обмислим всеки детайл от проекта и да достигнем желания перфектен краен резултат.